Manon

  1. Kui tutvustada Prevost´ teost „Manon Lescaut“, siis tihtipeale kohtab kokkuvõtva lausena sõnapaari „topeltmoraaliga prostituut“. Mis moraale sellises tutvustuses silmas peetakse ning mida sel juhul tähendab topletmoraal? Vastuses too välja ka teoses kujutatud ajastul kehtivaid moraale.

 

Topeltmoraal tähendab seda, et sul on mitu põhimõtet millest kinni pidada ja mille järgi elada, sa võid kujundada end mõlema järgi. Näiteks Manoni üks moraal oli rikkus ja puhtus mille pärast ta ka uue mehe võttis, sest ta ei laskunud oma moraalidest alla ning siis temast sai prostituut ja tal tekkisid uued moraalid mis muutsid omakorda esimest moraali, kuid siiski mõlemad olid tal alles. Valgustusajastu moraalid muidu olid sellised, et usk kirikusse polnud enam nii tähtis ning väärtustati ratsionaalset mõtlemist, teadust ja inimõigusi. Jumal polnud esimesel kohal, moraal läks teaduse peale.

 

2. Mille poolest võib väita, et tekst on valgustusaegne? Too tekstist välja vähemalt 4 näidet, mis viitavad valgustusaegsetele ideedele.

  1. Jumal poleks lasknud sellisel asjal nagu prostitutsioon juhtuda ning seda poleks tolereeritud.
  2. Ratsionaalne mõtlemine, naine pani plaani paika ja teadis kuidas head elu saada, kahjuks kõik ei läinud nagu plaanitult.
  3. Inimõigused on mängus prostitutsiooniga, samas see läheb rohkem ka moraali alla.
  4. Inimesed pidid ise enda otsuseid mõtlema mitte, et riik või kirik otsustaks.

 

3. Milline on teose keelekasutus ja stiil ning kuidas toetab teose vorm selle sisu? Samuti analüüsi, kuidas teose keelekasutus ja stiil kattub valgustusaegsete teoste stiiliga.

 

Teose keelekasutuse stiil on väga omapärane, teose vorm toetab selle sisu väga värvikalt ja laialdaselt. Keelekasutus ja stiil kattub teiste valgustusaegsete stiilidega suhteliselt hästi kokku kuid on ka erinevusi mis panebki Manon’i särama.

 

4. Too 2 põhjust, miks see romaan on jäänud püsima. Ehk miks sellele romaanile läbi aegade ikka uuesti ja uuesti viidatakse või miks on selle romaani ainetel tehakse oopereid, balletilavastusi, filme jne.

 

  1. Romaan on jäänud püsima sellel põhjusel, et see armastuslugu on nii liigutav ja seal toimub nii palju asju erinevatel tasanditel, kord on rikkad, siis vaesed, siis koos ja siis lahus ja lihtsalt ühest otsast täielikult teiseni täishooga ning seda on lihtsalt väga huvitav mõista mis neil toimub.
  2. Rahvale meeldib vaadata seda mida nad kunagi ise tunda ei saa ning see ongi perfektne tunnete ameerika raudtee mida rahvas saab siis vaadates tunda, ilma et ta ise peaks päriselus midagi sellist kogema. Jutud liiguvad kui vapustav etendus oli ning seepärast tuleb alati uut peale.

 

Leave a comment